Az

Az

2016. április 3., vasárnap

Ismét költözést tervezünk...

"Valahol előttünk van Völgyzugoly szép völgye, ott él Elrond az Utolsó Meghitt Otthonban."
'Hidden somewhere ahead of us is the fair valley of Rivendell where Elrond lives in the Last Homely House.'

Egy év múlva költöznünk kell. 
Számítottam rá, hiszen jelenleg albérletben élünk (ezen a helyen alig több mint egy éve), először mégis aggodalommal töltött el a hír. Így most már nem a távoli jövőben, hanem egy nagyon is kézzelfogható, dátumhoz köthető időpontban változik meg újra az életünk.

Amit biztosan sajnálni fogok, az a csend és nyugalom, a gondozott zöld parkok, a messzebb sorakozó fák és a távolról idecsillanó víz szépséges látványa, az erkély friss levegője, a kint elköltött reggelik, ebédek és vacsorák, a tiszta csillagos ég, a szarka és a barnás szürke galamb-pár, akik ma reggel is idelátogattak, a korláton sétálgatva végül a tulipánjaim között pihentek egy darabig :) Az érzés, amikor hazaérek, hogy másik világban vagyok - nem a nagyváros közepén, hanem egy eldugott kis helyen, mintha minden nap nyaralni érkeznék meg.

Amiért pedig ez a legjobb hír, amit kaphattam: végre elkezdhetek dolgozni azon, hogy saját, igazi otthonom legyen! Amit nyugodt szívvel alakíthatok, festhetek-tapétázhatok, és minden egyes négyzetcentiméterét a saját ízlésem szerint alakíthatok. Mi lenne ennél felvillanyozóbb? Mi lehetne ennél is jobb? ;)

Az aggodalmat felváltotta a lelkesedés, és újra tervezek, kockás papíron (a bennem élő bak még novellákat is csak négyzetrácsra szeret illeszteni :D ) listákat írok színekről, anyagokról, bútorokról, valamint arról, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie az Otthonomnak:

Konyha:
Eddig csak olyan albérletekben éltem, ahol ez a helyiség amerikai mintára, a nappali hátsó, sötétebb területén foglalt helyet, és egészen kicsi (általában nekem túl alacsony) munkalapon, mindennek háttal lehetett csak tevékenykedni. 
A vágyam régóta egy külön konyha, amelynek saját ablaka van, ideális esetben a mosogató felett, az udvarban a gyerek játszósarkára vagy szép zöld növényekre nézve, hmmmm... :) Akármilyen lesz is, a munkapultot a saját méretemre szeretném beállítani: az a kényelmes, ha kihúzott derékkal, az alkarjaimat pontosan derékszögbe hajlítva tudok majd vágni rajta, és nem lesz többet derék- és hátfájós a mosogatás sem :)
Igaz az, hogy a konyha, a házi tűzhely a melegség központja, és ahogy másoktól is hallottam, nálunk is mindig a családi gyülekezőhely szerepét töltötte be. Ha a szüleimnél vagyunk, a testvéreimmel bizonyos, hogy a konyhai ebédlőasztal körül töltjük a nap nagy részét. 
Ezért az ideális konyhámban ha nem is egy egész ebédlőasztal, de egy sarok mindenképpen van, ahová le lehet ülni, ahol a kislányom rajzolgathat, amíg én az ebédet készítem. Ebbe a sarokba is fontos, hogy minél több fény jusson.

Forrás: skonahem.com

Étkező:
Szerintem az étkezőasztal is megérdemli, hogy külön helyet kapjon a lakásban. Ha kisebb a hely, egy kör alakú asztalkával (ezt is kinéztem már két éve, egyszer írok majd róla :) ), ha nagyobb, akkor egy oválissal. A székek lehetnek egyformák vagy különbözőek, de kényelmesnek kell lenniük, az asztal fölött szép lámpa, és már csak a gyönyörű teríték van hátra, na meg friss virág a vázában. Tetszik a kép, főleg, ha még egy üveges tálaló is befér, szebbnél szebb porcelán csészékkel és teáskannákkal mint a Kutyátlanok kíméljenek című filmben :)

Forrás: tiperumah.com
  
Nappali:
Álmaim nappalija természetesen szintén világos. Befér egy kényelmes kanapé, olvasósarok fotellel és állólámpával, a könyveim sok-sok polcon, egy kecses kis íróasztal az alkotáshoz, ugyancsak kecses székkel - ó, egy Louis Ghost Philippe Starck-tól vágyaim netovábbja!!

Forrás: decorpad.com

Háló- és gyerekszoba:
Egy kis csendes hálószoba, amelynek még gardróbja is van (vagy csak egy hatalmas gardróbszekrénye :) ), sok drapériával, puha párnákkal, tükörrel, fésülködőasztallal, mint a régi szép időkben, kellemes hely lenne. 
Ami viszont elengedhetetlen, egy megfelelő méretű, napos gyerekszoba, a kislányomnak, igazi rózsaszín, habos-babos hercegnő-birodalom :) Ehhez néhány bútorunk már megvan, csak a falak kellenek, amolyan gombhoz a kabátot módra :) 

Forrás: homedesignlover.com

Fürdőszoba:
Egyetlen lényeges szó: kád! 
:) :)

Forrás: housetohome.co.uk

Erkély:
Elengedhetetlen tartozéka álmaim lakásának, ha nem kertes házról beszélünk. Akkora kell, hogy legyen, hogy lehessen kint étkezni több személynek is, és elférjenek a növényeim. A csinosítgatás kellékei is a szemem előtt lebegnek: fadeszkák padlónak, néhány párna, festett fabútorok, lámpácskák és mécsesek :)

Forrás: minimalisti.com

Előszoba:
Beépített szekrényes, kárpitos paddal, tükörrel és kis asztalkával ellátott helyiség, amely belépéskor rögtön megmutatja, ki vagyok én és milyen stílusú (energiájú) az egész otthonom. Ehhez csak egy kis hely kell, a kialakításnak élvezettel látnék neki! :)
Forrás:simplifiedbee.com

Valahol előttem van hát a kép, néha még kicsit halvány, néha még bizonytalan, de tervekkel telezsúfolt; alakul, fejlődik és változhat is idővel, de tudom, hogy a végén elérem az én Meghitt Otthonomat.


2 megjegyzés:

  1. Kívánom, hogy minden elképzelésed, terved megvalósuljon. Egy év néha hosszú, de néha nagyon rövid főként egy ilyen nagy feladatnál. Találd meg azt a helyet mely boldoggá tesz.

    VálaszTörlés